Archief 2016 / 2017

 1. Niets is zeker, dat is zeker
 2. Bart raakt koppositie kwijt, Bert v U pakt eerste zege!
 3. Nekhijgers
 4. Bart sorteert voor op periodekampioenschap
 5. 22/11
 6. Wreed spel
 7. Zwijnen
 8. Op naar periode 2
 9. Weiss, Blanc, White, Blanco, Bianca, Hvid, Branco
 10. Bart pakt meteen de koppositie
 11. Winst in Wychen!
 12. Nog twee rondes te gaan...
 13. Appel - Kersen: 2-2
 14. Rook
 15. Start niet voor iedereen bevredigend
 16. Meest briljante zetten ooit
 17. 20 ... KxKf3?
 18. Dinsdag 6 september start nieuwe seizoen
 19. Foto's prijsuitreiking & jaarvergadering
...

Niets is zeker, dat is zeker

[20 dec - intern ronde 2.6]
Bert S, Bert N en zelfs Bart hebben nog kans op het winnen van de tweede periode. Uiteraard heeft niet iedere schaker het in eigen hand, maar verrassingen zijn zeker mogelijk. Bert S. heeft de beste papieren op de periode (Pieter heeft de 1e al binnen, dus doet slechts mee voor de statistieken). Gelukkig een extra week om het een en ander voor te bereiden: a.s. dinsdag (3e kerstdag) geen schaken. Op 3 januari mogen de proteses worden vastgemaakt om in de Tapperij het glas te heffen op het nieuwe jaar.
A.s. vrijdag komt het OSBO-team in actie.
Ledengedeelte bijgewerkt: bye-lijst en OSBO-opmerkingen


Rangschikking na Round 2.6 - 20-12-2016 - Layout 4.
Pos Naam                 Prt  Score   W   R   V  S   Rtg    Wt%    Zw% AMB Bye
  1 Pieter         4   19,0   4   0   0 -2  1759  100,0  100,0   1   0
  2 Bert S         5   18,0   3   2   0 -1  1551  100,0   66,7   0   0
  3 Bert N         4   16,0   3   0   1  2  1639   66,7  100,0   1   0
  4 Bart           2   15,0   2   0   0  0  1396  100,0  100,0   2   1
 

Bart raakt koppositie kwijt, Bert v U pakt eerste zege!

[beker ronde 4, 5, 6 - 13 december]
Dat had langer (DHL) kunnen duren, moest Bart gedacht hebben bij het verdedigen van zijn koppositie deze avond. Hij begon met een bye. Daarna gooide Theo roet in het eten met een loperoffer bovenop de koningstelling van Bart. Mooi voor Theo, minder voor Bart. Pascal had deze avond geschiedenis kunnen schrijven door zijn kwaliteit en pion om te zetten in winst, tegen Pieter. Dit ging in de slotminuten echter helemaal mis. Henk had wèl zijn avond: winst op Theo, remise tegen Bert N., die verliespartij tegen Bart was maar een minimale schadepost.
Dan het absolute hoogtepunt van de avond: Bert v. U pakte zijn eerste winstpartij tegen Jurgen: gefeliciteerd!
De èchte winnaar van vanavond is Bert S, die pakte het maximum aantal punten: 12 stuks!  De cijfertjes zijn weer bijgewerkt, wat foto's volgen nog.

Nekhijgers

[6 december, intern ronde 2.5]
De tweede periode kenmerkt zich door kleine verschilln in de top: 15, 14, 14, 13, 12, 11, 11, 10 zijn de scores van plek 1 t/m 8! Met nog twee rondes te gaan zou dit nog wel eens een verrassing op kunnen leveren. Komen dus die laatste twee rondes.
Deze avond had Bert S. in een lastige positie remise. Henk gaf Theo even de ruimte om aan te vallen, wachtte op onnauwkeurigheden en stormde als een vandaal over de restanten van Theo's stelling. Bert v U hield het 30 zetten vol tegen de hoogste ratinghouder. Zeker niet slecht!
Volgende week bekeren. Oh ja, het St. Nicolaasnummer van ons clubblad is verschenen, ze liggen in de archiefkast in de Tapperij.

Bart sorteert voor op periodekampioenschap

[28 november - inter ronde 2.4]
Dit was toch wel de avond van Bart. Winst op Bertus en met 13 punten op kop. Oké, er kan nog van alles gebeuren, maar Bart heeft het volledig in eigen hand. Nog maar drie rondes te spelen, dus je weet maar nooit!
Bert S. had zijn naamgenoot in de regio van d7 matgezet. Bert N. won van Henk. Theo hield lang stand, had zelfs beter kunnen staan, maar moest uiteindelijk onder de druk van twee vrijpionnen bezwijken. Dit alles werd door Herman gadegeslagen, die mocht namelijk aan de Bacardi-cola.
De standen zijn bijgewerkt. Volgende week intern ronde 2.5 en tevens uitreiking van ons clubblad. Ben je er niet, kijk dan even op het ledengedeelte van de website, daar zal t.z.t. een link verschijnen waarmee je het clubblad in PDF kunt downloaden.\22/11

[22 november - intern ronde 2.3]
Negen personen kwamen de tapperij binnengewandeld, daarvan zouden er acht in actie komen vanavond. Bart mocht -volgens de lijst- aan de tap hangen, maar verkoos een positie in de speelszaal. Daar moest Theo zich ontdoen van Bert v. U, en daar slaagde hij in. Bertus had wederom een vreemd ogende positie tegen Bert S. maar verloor. Pascal had alle moeite met Frits, maar was in het eindspel sterker. Bert N. speelde solide, maar creëerde een vrijpion die geconfisceerd kon worden. Pieter wist een actievere koning en een meerderheid op de damevleugel om te zetten in een score.
Volgende week ronde 2.4. De standen zijn bijgewerkt, afgeschermde gedeelte ook bijgewerkt (bye-lijst).

Wreed spel

[15 november - intern ronde 2.2]
We waren met een oneven aantal, dus het was de beurt aan Pascal om een bye te krijgen. Toen de eerste schaakpatronen zichtbaar werden op de borden, maakte hij zich verdienstelijk door de oude klokken te gaan inspecteren.
Frits had niet veel moeite om Bert van Ulden van zich af te houden en Jurgen bewees zijn opgaande lijn door Theo bijna te verschalken, maar onze bijna-nestor wist zich te redden. Bertus en Bert N. maakte er een vrolijke pot van, waarbij Bertus net iets meer foutjes maakte.
Herman was Bart op het bord als een python aan het bewerken, rukte op met alle resterende stukken, terwijl Bart de zijne noodgedwongen zowat in de beginstand terug moest trekken.
Net voordat Bart zijn laatste adem dreigde uit te gaan blazen, liet Herman zomaar zijn dame instaan en was het pardoes 0-1. Schaken kan een wreed spel zijn!
Bert Sigmond legde veel dreiging in een koningsaanval, maar Henk bleef stoïcijns verdedigen en om een uur of elf werd middels een remise de strijdbijl van de Sleutelzet weer voor een week begraven.
Met dank aan Bert N. voor de registratie

Zwijnen

[8 november - OSBO ronde 2, ronde 2.1 interne]
Daarmee bedoelen we natuurlijk niet het zelfstandige naamwoord, dat vaak als scheldwoord wortd gebruikt. In dit geval bedoelen we het werkwoord, want een 3-3 stand leek het hoogst haalbare...
Allereerst zorgden Bart en Bert S. voor de eerste schade-meldingen: een 0-2 achterstand. Echter, op het eerste bord had Pieter een toren voorsprong (binnen tien zettn), dus virtueel was het 1-2. Bert N. stond slecht -verloren zelfs- maar hoefde slechts een mataanval uit te voeren, maar zag deze niet: remise. 1,5 - 2,5 dus. Herman stond niet best, maar was al aardig aan het terugkrabbelen. Pascal stond verloren, maar zijn tegenstander had alle moeite met de afwikkeling. Toen Herman zijn partij won was de stand weer gelijkgetrokken: 2,5 - 2,5. Pascal had inmiddels flink kunnen profiteren van een dozijn inefficiënte zetten van zijn tegenstander. Er ontstond een eindspel van een paard en toren vs. toren. Dit is theoretisch remise, maar Pascal dwong op een of andere manier toch de winst af. Een bloedstollende finale-partij, waarbij we alsnog langszij kwamen.
Voor de interne competitie hebben we Bertus en Henk als koplopers van de 2e periode! (klik op de juiste periode in het menu!)
Op naar periode 2

[1 november - intern ronde 1.7]
Deze avond hebben Pascal, Bert N. en Bertus goede zaken gedaan. Pascal versloeg Bert v U, Bert N. had Theo in het eindspel te pakken nadat Theo zijn paard kado deed. Bertus wist de witte koning van Frits te strikken: 0-1. Jurgen speelde knap remise tegen Henk en Bert S. liet Herman ongedeerd, ook daar remise. Bart had zijn avond niet (beter dit, dan een uitglijder tegen de OSBO) en kreeg al snel twee dubbelpionnen en een vork voor zijn kiezen (dat laatste is wel een aardige beeldspraak...). Volgende week OSBO en eveneens de eerste ronde van de 2e periode. Voor diegenen die geen OSBO schaken dus alle gelegenheid om de koppositie te pakken!

Weiss, Blanc, White, Blanco, Bianca, Hvid, Branco

[25 oktober - intern ronde 1.6]
Een oneven aantal schakers zorgde ervoor dat Henk huiswaarts moest, maar wel met 2 punten in de pocket. Daarna werd het vooral een wit feestje, omdat het de witspelers waren die vanavond de lakens uitdeelden. Bertus rekende vlot af met Bert vU, op de voet gevolgd door Bart die Frits versloeg binnen de twintig zetten. Bert S. deed enkele ongelukkige zetten en moest constateren dat zijn stelling dramatisch was. Dit werd bevestigd door de koploper, die de volle buit binnenhaalde. Theo leek remise te spelen tegen Herman: ongelijke lopers en een handvol pionnen. Maar Theo ging voor de winst en dat pakte verkeerd uit. Met nog één ronde te gaan is Pieter zeker van periode-winst. Volgende ronde is dus vooral interessant voor het pakken van punten om zo de vierde plek te bemachtigen.


Bart pakt meteen de koppositie

[18 oktober - Beker ronde 1, 2, 3]
Dat was toch wel de verrassing van de avond, daar heeft hij ons na de derde ronde meermalen aan herinnerd. Bart had zeker niet het allereenvoudigste programma: Bert v. U, Bert S, Pascal. En vooral de winst op Bert S was onverwacht. (Pascal trakteerde trouwens nog even omdat hij 33 geworden was. Dat had zich in de zomer voltrokken, maar de traktatie-kalender zat bomvol, vandaar.)
Wie deden er nog meer goede zaken? Pieter volgt Bart op twee puntjes afstand met 10 punten. Pascal, Herman en Bert N. hielden 9 punten over aan deze herfstavond. Maar goed: nog minimaal 12 rondes te spelen, waardoor de ranglijst nog zeker niet in marmer is gebeiteld... Rangen en standen zijn bijgewerkt, check ze hiernaast.

Winst in Wychen!

[14 oktober - OSBO uit Wychen]
Een buitengewoon goed resultaat werd er gehaald in Wychen. Zeker omdat we de speler van het 1e bord misten, een mooie start. Er werd na een uurtje spelen al een voorsprong van 2-0 genoteerd, maar daarna volgde een verliespartij. De resterende drie remises zorgden voor een 3,5 - 2,5 eindstand.

Nog twee rondes te gaan...

[4 en 11 oktober - intern ronde 4, 5]
Daar zijn we weer, na een weekje griep en andere hindernissen. In ronde 4 had Henk een mooise positie tegen Herman, maar misrekende zich op taktisch vlak en verloor daarmee de partij. In ronde 5 trof Henk een fitte Bart, die met een pion meer het eindspel inging. Met ongelijke lopers en dan weet je het wel: remise. Bert S. werkte Theo netjes tegen de grond: ippon, in ronde 5 werden er 14 zetten gespendeerd aan een remise met Bert N. Bertus verloor van Pascal in ronde vier en moest tegen Theo vanavond ook het onderspit delven: even een dipje dus. Bert v. U gaat het even proberen op de club en liep tegen zowel Jurgen als Frits tegen nul punten op. Maar zoals wij weten: oefening baart kunst, en de gezelligheid staat voorop. Pieter won van Frits in de vierde ronde en Herman werd eveneens gehoekt (na een flinke blunder van laatstgenoemde). A.s. vrijdag wordt Wychen bezocht: wij zullen ons van onze beste kant laten zien: alles ten zuiden van de Waal zorgt voor wat extra motivatie.
Volgende week: bekeren!

Appel - Kersen: 2-2

Een vreemde kop, die ik nader zal verklaren. Henk was jarig geweest en hij trakteerde -volgens traditie- op taart. Moesten we het voorgaande jaren stellen met een appelpunt, diit jaar viel er wat te kiezen: Kersen of Appel. Een lastige keuze, want beide varianten bleken bijzonder smaakvol. Een wedstrijdleider ziet hier reflexmatig een meetpunt in: welke schakers zouden presteren? Die met appelgebak of de kersenvariant. Beide scoorden twee punten, waarbij gezegd moet worden dat 75% van de spelers kozen voor kersengebak. Dus in procenscore ligt het anders: 100% score voor appelgebaketende schakers en een 33% score voor de kersengebaketende schakers. Kijk, dat is nog eens andere koek.
Van de nutteloze statistieken gaan we over op werkelijk interessante zaken. Nadat het gebak genuttigd was en de slagroom van borden en stukken geveegd, kon er gespeeld worden. Henk kon na een strijd van bijna vier uur niet voorkomen dat zijn koning mat gezet werd. Dat was toch wel de marathonpartij van de avond: een spannende partij waarbij het ruimte-overwicht onvoldoende compensatie bood voor de geleden materiële schade: een stuk vs een pion.
Bertus die zo'n goede start had, werd wat overmoedig. Herman noemde hem zelfs roekeloos in zijn zetkeus, en zoals altijd: de winnaar heeft altijd gelijk. Pascal ziet, ondanks zijn nederlaag tegen Bert N., een stijgende lijn in zijn spel. In werkelijkheid had hij ook best tegenspel, maar Bert N. had zijn pluspion en goed gepositioneerde paarden goed onder controle.
Frits en Theo waren deze avond tot elkaar veroordeeld. Dit leverde een dynamische partij op, waarbij Theo eigenlijk vanaf het middenspel de beste papieren had. Uiteindelijk een fraai mat op de koningsvleugel, waardoor Theo met glimmende ogen naar de bar liep.
Hoewel Bert S. een Bye had was hij toch in de weer tegen een andere Bert: Bert v.G. 
Uiteraard zijn de cijfertje bijgewerkt, fotomateriaal en partijmateriaal volgt spoedig.

Rook

[20 september - intern ronde 1.2]
De avond stond in het teken van rook. In jaren was de lucht niet zo helder geweest in de Tapperij, toch werd er aan de borden menig zware pijp gerookt. Zo had Henk zijn handen vol aan Bertus, hij legde een rookgordijn van herhalende zetten neer waarna Henk geen winnende zetten meer zag. 
Intussen had Bert de stelling van Frits vakkundig afgebrand, de smeulende resten ervan werden vlug in het kistje terug gedaan.
Herman kwam twee pionnen voor tegen Pascal die dapper bleef terug knokken. Toen de rook was opgetrokken op het slagveld bleef er slechts remise over, waar Herman nog wat sombertjes over nasmeulde.
Bart had één briljante zet nodig om de stelling van Theo te laten ontploffen (klik hier voor de partij), een razend vuur liet niets heel van de aspiraties van de arme oude man. Er had rook uit zijn oren kunnen komen als ze niet zo dicht hadden gezeten. Met bier werd alles snel geblust en zo eindigde de avond geheel rookvrij.

Met dank aan Bart voor de verslaglegging!


Start niet voor iedereen bevredigend

[13 september - intern ronde 1.1]
Aanvankelijk leken wij deze avond met een oneven aantal spelers te starten, maar een hijgende Bertus rende nog nèt op tijd de Tapperij binnen. Van een eventuele vermoeidheid liet Bertus deze avond overigens niets merken: hij speelde een puike partij. Bert S. vierde zijn verjaardag en deelde wat bier en wijn uit: Bert, proficiat.
Na even gezellig bijkletsen aan de stamtafel en het bekijken van het uitgereikte competitiereglement, maakten de informaliteiten plaats voor het serieuzere werk. Als eerste -net als vorig seizoen- meldde Pascal zich. Hij was van slag na pionverlies -iets wat het vorige week juist de winst zou kunnen bezorgen- en verloor vooral van zichzelf. Uiteraard heeft Theo hier een belangrijke rol in gespeeld! Bert N. en Herman besloten tot remise in een nog best speelbare stelling. Maar kennelijk zagen ze beide geen heil in het eindspel. De koning van Bart stond aan het einde van het middenspel nogal tochtig. Bij koeien is dit een ongemak, bij Bart eveneens. Bert S. profiteerde en nam de punten mee. Bertus en Pieter zaten op dat moment nog steeds te schaken, evenals het duo Henk en Frits. Bertus had een zeer aanvallende opening en stond slechts een kwaliteit achter op de drempel naar het eindspel. Uiteindelijk werd er een verkeerde pion opgeschoven, waardoor zijn verdediging brak. Een partij waarvan nog wel een diagrammetje op de website komt, één dezer dagen.
Henk had redelijk wat werk aan Frits, maar won zijn partij wel. Met moeite, zoals ik in de SMS kon lezen.
Toevoeging 19 sept: De prima partij van Bertus, die hij pas in het eindspel verloor. Klikn hier om de partij na te spelen.

Meest briljante zetten ooit

Een briljante schaakpartij spelen is voor weinig schakers weggelegd. Een briljante zet is wat haalbaarder. Twee schakers kunnen flink wat zetten lopen knoeien en toch een stelling produceren waarin één enkele zet het voorafgaande doet vergeten. Nu is het niet gezegd dat onderstaande voorbeelden afkomstig zijn van knoeipartijen. Maar het is vooral één specifieke zet die de partij extra glans geeft.
We beginnen met een prachtige interferentie. Een tussenzet die een mooi dame-offer mogelijk maakt.We komen erin op de 31e zet. Wit staat duidelijk beter. De zwarte koning is opgejaagd. Wit zou dolgraag zijn dame via de witte velden op a4 krijgen om mat te geven, maar dat kost teveel tijd.

Tarrasch heeft ontdekt een beslissende combinatie. Puzzel even, of scroll naar beneden om de oplossing te bekijken.

(Klik hier voor de partij, vanaf zet 31)

31 Lc7!!

En hier geeft de tegenstander direct op. Wit dreigt onmiddellijk met mat op c5. Zwart moet dus de onderbreking van de c-lijn door de loper opheffen. Dit kan door de indringer met de toren of de dame te slaan. Beide zetten hebben zwart echter niets te bieden.


Variant met 31 ... Txc7:En na 32 ... Txb7 volgt 33 Txc5#
Na 32 ... Kxa5 is het uit met 33 Ta1 Da4 34 Txa4#

Variant met 31 .... Dxc7En na 33 ... Kxa5 34 Ta1# is het uit.


De Rus Petrov kon ook leuk schaken. Naar hem is de Russische verdediging, ookwel Petroff of Petrov - defence genoemd. In de onderstaande partij wordt er lustig op los geofferd, maar is het zwart die er met de buit vandoor gaat.


Hier komt zwart niet verder met 12 ... Kxf7. Wit kan namelijk met 13 Dxd5 gevolgd door Dxc5 met gemak remise houden. Petrov brengt hier een briljant idee ten uitvoer.12 .... O-O!! Een briljante oplossing. toren op f8 snijdt als een mes door het bord. Zwart heeft voldoende aan zijn lichte stukken om de partij af te maken. Bekijk de rest van de diagrammen hieronder. Lees van links naar rechts. Of

Klik hier voor de gehele partij
    
 
    
    

    

    

    

    
    


20 ... KxKf3?

[6 september 2016]
Bert N. kreeg het advies van de dokter om nog even te ontspannen, dus werd er wat nieuws bedacht voor de eerste schaakavond van het nieuwe seizoen. Een avond met verschillende schaakvormen. Een enkeling keek hoofdschuddend toe hoe er -wegens een virtuele explosie- vier stukken van het bord geruimd werden: atoomschaak. Een buitengewoon geretartdeerde uitvinding die niet serieus te noemen is.
Wat kwam er allemaal aan bod. Allereerst Fischer Random Chess, ookwel chess960 genoemd, vernoemd naar het aantal mogelijke beginopstellingen die gegenereerd kunnen worden. Daarna het bizarre atoomschaak, gevolgd door het verslavende weggeefschaak -een bijdrage van Pascal-. Liefhebbers konden ook nog even kennismaken met raindropchess.
Aan het einde van dit alles kan de volgende eindstand de boeken in:  3 uit 3: Pieter || 2 uit 3 Bart, Henk, Bert S. || 1 uit 3 Bertus, Jurgen, Pascal || 0 uit 3 Theo.
Oh ja, de titel verwijs naar weggeefschaak waarbij de koning gewoon van het bord geslagen mag worden! Ook mag bijvoorbeeld de pion tot koning promoveren. Het is maar goed dat we volgende week weer serieus gaan schaken...

Dinsdag 6 september start nieuwe seizoen

[augustus 2016]
Op dinsdag 6 september wordt er afgetrapt met een Simultaan tegen de clubkampioen. Bert N. zal tegen die tijd terug zijn van zijn trainingskamp en dientengevolge goed toegerust zijn op deze taak. Voor nieuwe leden een prima avond om even kennis te maken, maar dat kan uiteraard op ieder moment van het schaakseizoen.
Bijgewerkte site
Alle artikelen & wedstrijdverslagen van het vorige seizoen zijn binnenkort te vinden in het archief. De eerste speeldata staan vermeld en nog wat foto's van de prijsuitreiking van het vorige seizoen.

Foto's prijsuitreiking & jaarvergadering


Hoewel Miguel uitsluitend grappa en bier drinkt, maakt hij deze zomer een uitzondering: Een oerhollandse borrel...


Pascal wordt steeds behendiger in het leiden van slotvergaderingen.


De beker van de beker


Bert N. legt nog even uit hoe je dat doet, zo'n interne competitie winnen.


Een rondje geven of niet?