Bijgewerkt op:  12 februari 2019 | Onze website: http://desleutelzet.veld65.nl

Inhoudsopgave
 1. Henk komt tot hoogtepunt
 2. OSBO, fiasco
 3. Pascal, alias Mazzelpik
 4. Sneeuw medeplichtig aan lage opkomst
 5. Periode bijna ten einde
 6. Eerste OSBO-overwinning
 7. Eerste team speelt gelijk in Beuningen
 8. Zwart randje
 9. Theo mist winst
 10. Pascal pakt 3e plek
 11. Pakjesavond
 12. Pakje slaag
 13. Kwaliteit
 14. Frits verrast
 15. Ronde 8
 16. Urge
 17. Loodje leggen
 18. Ronde 1.5 interne
 19. Start van de bekercompetitie
 20. Slagroom op de taart
 21. Fide
 22. Rokade-angst
 23. Herman na puike partij op kop
 24. Simultaan / Frits en Herman nemen de leiding
 25. Dinsdag 4 sept start nieuwe schaakseizoen
 26. Werkzaamheden aan de website
 27. Nieuwe leden van harte welkom
 28. Jaarkalender - Onder voorbehoud
 29. Agenda geschiedenis


Agenda:

29 januari intern ronde 2.1
5 februari SZ2 - Veenendaal 3 (thuis)
7 februari SZ 1 - Mook 2 (uit)
12 februari beker ronde 7, 8, 9
19 februari intern ronde 2.3
26 februari intern ronde 2.4
5 maart TAPPERIJ GESLOTEN CARNAVAL (SZ2 - Veenendaal 3 moet worden verzet!)
7 maart SZ1 - Veenendaal uit
12 maart snelschakenMededelingen:  4 september beginnen we weer!
Hyperlinks:
http://www.chessbomb.com >> volg toernooien live
https://2700chess.com/ >> live ratings topspelers
http://theweekinchess.com/ >> schaaknieuws
http://www.enpassant.dk/chess/homeeng.htm >> Deense schaakvereniging met goede downloads
https://timkr.home.xs4all.nl/chess/chess.html >> Tim Krabbé schaakcuriosa
https://chesstempo.com/game-database.html >> gratis online database met miljoenen partijen

 
...

Henk komt tot hoogtepunt

[Beker ronde 7, 8, 9 - 12 februari]
Achter het schaakbord uiteraard. In een partij tegen Bert S. stond hij even benauwd, maar toen de stof was opgetrokken had hij een vrijpion die de weg vrij maakte voor een dodelijke zettenreeks. Bert S. liet daarna in zijn partij tegen Pieter een zeer complexe stelling stranden; die uitslag had anders kunnen zijn. Alle andere uitslagen zijn op de website te vinden. Komende week ook wat nieuwe  partijen op het ledengedeelte. Wachtwoord kwijt? Mail even de wedstrijdleider.

OSBO, fiasco

[OSBO 1e en 2e team, intern ronde 2.2 - 5 en 7 februari]
Op 5 februari hadden er meer punten verdiend kunnen worden, maar uiteindelijk werd het een 1-3 nederlaag die we moesten incasseren. Theo was de enige die won, van Bert vU. In Mook had het eerste team evenmin succes. Bert N. gaf een stuk weg, Pascal werd opgerold. Bert S. haalde de nul van het bord met remise. Pieter verloor na een miscalculatie... Snel vergeten, volgende keer nieuwe kansen.

Pascal, alias Mazzelpik

[intern ronde 2.1 - 29 januari]
In de diagram hiernaast is Henk aan zet, met wit. Hij speelde het ongelukkige Kf3??. Daarna staat wit nog steeds gewonnen, alleen wordt het wat harder werken. Zou wit zijn pion van f2 naar f4 gespeeld hebben, gevolgd door de pionzet e3-e4, dan zou Henk met een glimlach op zijn gezicht de Tapperij verlaten. Nu was het Pascal die uiteindelijk het paard verschalkte en in een paar zetten tijd de nodige pionnen consumeerde. Wellicht volgt de gehele partij nog op het ledengedeelte!
Verder wist Bert N. van Theo te winnen (Theo stond zelfs even een moment beter), Pieter profiteerde van een wat verkeerde openingsbehandeling van Bert S, maar ging daarna zelf flink de mist in, tenslotte remise. Frans won van van Bert v U en Jelmer van Frits.
De standen zijn bijgewerkt, een paar koplopers na deze eerste ronde van de tweede periode; geniet ervan.

Sneeuw medeplichtig aan lage opkomst

[intern ronde 1.15 - 22 januari]
Terwijl bij de hoogte tachtig de laatste sleetjes hun sporen in de witte sneeuw achterlieten, moesten de schakers ploeteren om op de berg te komen schaken. Als ze de tocht al ondernamen, want vele lederen hielden de schaakavond voor gezien. De laatste ronde was bovendien al min of meer beslist, waardoor het interessanter was om thuis -bij de haard- voorbereidingen te treffen voor de tweede periode. De standen zijn bijgewerkt. Let op: op 5 maart is de Tapperij slechts toegankelijk voor Carnavalsvierders. Dat betekent dat we voor het 2e team een oplossing moeten bedenken voor de OSBO.

Periode bijna ten einde

[intern ronde 1.14 - 15 januari]
De eerste periode kent na vanavond nog een laatste speelronde, daarna komt bij iedereen de teller weer op nul. Er waren deze avond geen verrassingen; de favourieten wonnen hun partijen. Toch betekende dat niet dat er geen hobbeld in de weg waren. Zo had Bert S. een nogal precaire positie op het bord. De standen zijn -hoewel het even duurde- bijgewerkt. Volg ondertussen het Tata-Steel schaaktournooi via bijvoorbeeld http://www.chessbomb.com .

Eerste OSBO-overwinning

[intern ronde 1.13 / OSBO team 2 thuis - 8 januari]
Het was even een stroefe start, maar het tweede team veegde even de spreekwoordelijke vloer aan met De Toren 4. Het begon met de winst van Jelmer, gevolgd door die van Bart. Frits voegde zich daarna bij de winnaars terwijl Henk in een pittige partij remise speelde. Een klinkend resultaat en een goed begin van 2019.
De interne competitie werd ook nog gespeeld: Bert N. won met een pluspion, Herman won van Bert v U en Pascal liet een vork toe, waardoor Pieter er met de punten vandoor ging.

Eerste team speelt gelijk in Beuningen

[OSBO Koningswaal 2 - 10 januari]
In een bedrijfspand wisten wij ons staande te houden tegen Beuningen. Hoewel wij met een achterstand begonnen, Pascal verloor een kwaliteit en de partij, wist Bert N. een lastig eindspel (een pion achter in een toreneindspel) remise te houden. Bert S. bewerktstelligde ook remise. Pieter was nog bezig met het omzetten van zijn pluspion in winst. Dit werden gedurende het eindspel twee pionnen tot zelfs vier pionnen voorsprong. 2-2 was de terechte uitslag.

Zwart randje

Deze schaakjaar kreeg op de valreep nog zwart randje. Ab Rouwen is overleden en dat betekent dat wij een dierbaar erelid verliezen.
"Niet in de takken, maar in de wortels zit de kracht van de boom" stond er op de rouwkaart. Een aansprekende spreuk, waarbij we Ab ook als schaker in herkennen. De schaakvereniging wenst de familie sterkte toe met het verlies.


Theo mist winst

Op deze clubavond mooie partijen. Theo had een prachtpartij, waarin hij de verkeerde afslag nam, waardoor Henk de volle mep kreeg. Een diagram volgt in het clubblad. Bert N. en Bert S. speelden remise in een interessante Scandinaviër. Pascal won fraai van Bart, daar bleek ook in de analyse voor Bart geen ontkomen aan. Jelmer was vlot klaar met Bert v. U en Pieter had Frits bij zijn kladden. De standen zijn bijgewerkt, fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

Pascal pakt 3e plek

[intern ronde 1.11 - 11 december]
Bert N. was verkouden en Pascal profiteerde daarvan door de 3e plek op te eisen. Bert S behoudt - na zijn vlotte winst op Henk- de koppositie, op de hielen gezeten door Pieter met slechts een puntje achterstand. Frits hield deze avond knap remise tegen Theo. Bart kon tegen Herman geen voortgang boeken, zijn pion achterstand werd niet gecompenseerd.
De agenda is bijgewerkt. Het clubblad wordt weer een nieuwjaarsnummer, de deadline staat in de agenda!

Pakjesavond

Terwijl Pieter thuis alvast vervroegd pakjesavond vierde deden 10 getrouwen dat in de Tapperij.

De carnavaleske opstellingen van Fisher Random zorgden er dikwijls al na enkele zetten voor dat men het spoor volledig bijster was en ongewild gul cadeautjes weggaf. Deze werden gretig uitgepakt, zonder het bijbehorende rijm te lezen (“ach het is maar een paard, zoveel is die ook niet waard”). Sommigen voelden zich dan ook behoorlijk gepakt.
Henk en Bart behaalden de volle winst met 3 uit 3, maar unaniem werd Bart tot winnaar van de avond uitgeroepen. Zo schoof hij heel beheerst een gewonnen eindspel uit tegen Pascal en bracht hij een partij later Bert S. tot wanhoop. Henk had ondertussen van wat mindere hulpklazen gewonnen. Op weerstandspunten werd Bart dus eerste. Bert N. pakte het brons met 2½. Hij speelde natuurlijk weer gelijk tegen Bert S., zij het dit keer niet bepaald een tamme salonremise.

Pakje slaag

[intern ronde 1.10 / Osbo team 1 - Veenendaal 2 - 27 nov]
Pakje, omdat we maar met vier man spelen. Hoewel het ook anders had kunnen uitpakken, kwamen we over de gehele linie tekort: geen enkele positie waarbij er echt winstkansen waren. Pieter en Bert N. speelden remise, terwijl Pascal en Herman in het stof beten. We laten uiteraard de eer over aan het tweede team, aanstaande vrijdag! Succes.
De interne is ook weer gespeeld; drie partijen. En das een aardige opkomst op een OSBO-avond. De standen zijn bijgewerkt. A.s. dinsdag is het Fischer Random!

Kwaliteit

[Intern ronde 1.9 - 20 nov]
Hoewel deze avond alles verliep volgens verwachting (speelsterkte en resultaat in ogenschouw nemend) was er voor de oplettende toeschouwer méér dan de uitslagen doen vermoeden. Bert N. stond namelijk een kwaliteit achter en zijn vrijpion had eigenlijk geen perspectief. Toch heeft Bert zich uit deze positie weten te ontworstelen en zelfs drie punten mee naar huis mogen nemen. Frans -zijn tegenstander- verdiende meer, maar kreeg minder. Jelmer gaf op in een hopeloze stelling tegen Pascal. Bart won van Frits, Pieter van Henk en Theo van Bert vU. Laatstgenoemden waren overigens wel als eerste klaar! We gaan ons opmaken voor een eerste OSBO treffen a.s. dinsdag!

Frits verrast

[Beker ronde 4, 5, 6 - 13 nov]
Wel met een dubbele R in de kop natuurlijk. Met een score van 2 uit 3 (net als de vorige bekeravond) is dat voldoende voor een plek in de top 4! Daar heeft ook Bart zich gevestigd, op de derde plek. Na een verliespartij met de witte stukken, stoomde Bart verder met twee winstpartijen. Bert v. U mocht dan geen punten behaald hebben: hij speelde een hele goede eerste partij, waar een geforceerde winst in verborgen zat. Theo kwam met -met enig fortuin- in een betere positie. Een fraai mat met paard en dame beëindigde de partij. Henk speelde ook 2 uit 3, wat erg netjes is. Pascal trof de top twee, dus dat was even incasseren.
Bert S. speelde solide met 2,5 uit 3 en staat op de tweede plek. Met 3 uit 3 is Pieter de te kloppen kopman (klopman).
Hier de aangepaste jaarkalender. Of downloaden kan ook: klik. De standen zijn bijgewerkt, evenals de agenda.


Ronde 8

[Intern ronde 1.8 - 6 nov]
De standen zijn bijgewerkt. Pascal -die de score bijhield- ging zo op in zijn partij, dat hij niets zinnigs over de andere partij kon meedelen. Daarmee zet hij een nieuwe standaard wat betreft concentratie. A.s. vrijdag begint de match om het wereldkampioenschap tussen Carlsen en Caruana. Deze match is via verschillende kanalen te volgen. Chessbomb is uitstekend en is altijd online. Ook via chess24 en zelfs via Lichess is de match te volgen. Het ratingverschil tussen Carlsen en Caruana is slechts drie punten, wat bij één winstpartij van Caruana ervoor kan zorgen dat hij de nieuwe nr. 1 van de wereld wordt! Kortom een match waar veel op het spel staat, en waarbij twee verschillende speelstijlen elkaar ontmoeten.
Pascal bedankt voor het bijhouden van de score!

Urge

[intern ronde 1.7 - 30 oktober]
Het was geen volle bak, de eerste herfstavond heeft kennelijk ontmoedigend gewerkt. Achter de borden verliepen er wat partijen ook stormachtig: Een kwaliteitsoffer van Bert S. in een superieure stelling tegen Frits. Jelmer was als eerste klaar met bladruimen: Bert v.U werd weggeblazen. Theo kon stukverlies niet compenseren en had last van "urge", zoals de Engelsen zeggen. Een aandrang om aan te vallen, maakte hij duidelijk; niet refererend aan enig toiletbezoek. Een ontlastende verklaring die wij begripvol aanhoorden.
Ondertussen hielden Henk en Bart het materiaal goed in evenwicht. Een interessant eindspel waarbij de torens verdwenen waren en ieder nog twee lichte stukken had, een  dame en een handje vol pionnen.
Partij tussen Bart en Henk op het ledengedeelte, OSBO verwerkt in de jaarkalender.

Loodje leggen

[intern ronde 1.6 - 23 oktober]
Bert van U. moest al snel het loodje leggen tegen Pieter en ook Pascal was nogal snel klaar met Jelmer. Interessanter was de partij tussen Bert S. tegen Bart, maar Bart moest het toch afleggen. Meer materiaal en meer initiatief voor wit. Bij Henk en Frans werd het evenwicht nooit echt doorbroken en remise was dan ook een terecht resultaat. Bij Theo en Bert won spelplezier het wellicht van de kwaliteit en hadden beiden een genoeglijke avond. Ondanks een achterstand van zwart bleef het nog lang oppassen voor wit.

Ronde 1.5 interne

[Intern ronde 1.5 - 16 oktober]
De standen zijn bijgwerkt! Nieuwe borden en stukken zijn binnen, de OSBO kan dus beginnen!

Start van de bekercompetitie

[beker ronde 1, 2, 3 | 9 oktober]
Niet iedereen was van de partij vanavond. Sterker nog: één van de favourieten voor de finale ontbrak: Herman. Hoewel de uitslagen dit niet doen vermoeden, waren er verrassende wendingen waarneembaar op de diverse borden. Theo -die al eerder van Bart verloor- was aan het winnen, toen hij een toren doneerde. Bert N. stond gewonnen, maar liep toch bijna averij op. Ook Bert v.U zag een gewonnen stelling omgebracht worden, ditmaal door de klok. En die is onverbiddelijk bij rapidpartijen.
Wijsheidje van Bart: ik drink maar bier tijdens mijn partij tegen Bert N, ook met 7up verlies ik, dan kan ik maar beter plezier hebben. En zo is het maar net. En waarempel: Bart sleept er -na een miskleun van Bert N- remise uit. Toch nog een verrassing op de valreep!
Rangen en standen zijn bijgewerkt. Volgende week weer de interne competitie, ondanks de herfstvakantie! Zie ledengedeelte van de website voor mededelingen.

Slagroom op de taart

[intern ronde 1.4 | 2 oktober]
Henk had wat te vieren, en dat ging met een klassiek stuk appelgebak, zoals we dat inmiddels van Henk (Coby) gewend zijn. Henk verliet als laatste schaker het pand, zijn overwinning was als slagroom op de taart. Van Theo en Bart is op het moment van schrijven even geen uitslag bekend, maar die zal zo spoedig mogelijk verwerkt worden. Herman stond erg goed, maar kwam na een onnauwkeurigheid op remise uit. Bert N. had Frits over de knie gelegd, nadat Jurgen hetzelfde gedaan had met Bert v.U. Pascal kwam goed uit de opening, had ruimte-overwicht en offerde zijn paard voor drie pionnen. Pieter moest optimaal verdedigen om vervolgens in een counter beslissend toe te slaan.
Volgende week hebben wij de eerste bekerrondes. Komt dus allen voor een afwisselende schaakavond.
De administratie is bijgewerkt, de partij tussen Theo en Bart zal volgende week worden aangepast.

Fide

De Schaakolympiade (landenwedstrijden) kent vandaag zijn ontknoping: USA, Polen of toch Azerbeidzjan?
Aansluitend De Grote Sep-Blatter imitatie-wedstrijd is aansluitend: wie wordt de volgende corrupte FIDE president? Tenzij Nigel Short wint, die een einde aan de corruptie wil maken. Maar net als Garry Kasparov gaat hem dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Die kleine landjes waar je zelfs geen fatsoenlijk houten schaakspel kunt kopen mogen ook meestemmen, vandaar de gelijkenis met de FIFA. Het wordt echt tijd dat de topschakers gezamenlijk een eigen bond oprichten. Ook prettig als de KNSB zich duidelijk tegen corruptie uitspreekt. Maar in dat opzicht is ook hier weer de gelijkenis met de KNVB erg groot...
De kans is groot dat de Griek Makropoulos de nieuwe president wordt. Een hele verbetering ten opzichte van Kirsan Ilyumzhinov, die weer terug gaat naar zijn eigen planeet. Maar het blijft een schimmig machtsspel, waarbij de macht van kleine landen -die corruptie als de normaalste zaak van de wereld beschouwen- ook mee mogen beslissen over de toekomst van de schaaksport op het hoogste niveau.
Volg de schaakpartijen of speel ze na op http://www.chessbomb.com .

Rokade-angst

[intern ronde 1.3 | 25 september 2018]
Na vorige week -toen Theo op stevige wijze terecht werd gewezen op het incorrect uitvoeren van een rokade- zat de schrik er goed in bij het rokeren. Eerst de koning twee vakken links of rechts en vervolgens de toren er overheen naast de koning plaatsen. Maar ook op het allerhoogste niveau wordt er wel eens gesjoemeld met de rokade.
Er werd deze avond sowieso laat gerokeerd: Theo pas nadat hij flink onder vuur lag, Pieter pas de drie na laatste zet. Bert v.U rokeerde vroeg, maar werd mat gezet op g2. Frits had een stelling op het bord waaruit je helemaal niet kon opmaken of er wel gerokeerd was. Wie wonnen er vanavond? Bert S won van Theo met een toren en een handvol pionnen verschil, Bert N. had Bert vU  op de korrel en Pieter offerde zijn dame tegen Jelmer, die heel even hoopte dat dit een blunder was. Pascal -die nog een rondje gaf- moest tegen Frits nog wel hard werken om het materiële voordeel in punten om te zetten. Op het ledengedeelte van de site in de loop van de week meer informatie over het nieuwe schaakmateriaal. De standen zijn bijgewerkt.

Herman na puike partij op kop

[intern ronde 1.2 | 18 september]
Herman behaalde vanavond het maximum van 8 punten na twee avondjes schaak. Frans was werd door Herman vakkundig gewurgd, in overdrachtelijke zin welteverstaan. Een centrumpion van Herman op de 6e rij en de twee pony's van Frans stonden respectievelijk op h6 en a6. Een benarde positie waarin een paardvoor ook niet te voorkomen was. Pieter had Bart op de korrel. Hoewel het er voor Bart behoorlijk lang speelbaar uitzag, bleek een paardoffer op g2 een genadeklap.
Theo moest eerst wat gemopper van Jelmer doorstaan voordat hij de volledige punten mee naar huis kon nemen. Bert S. en Pascal besloten tot een puntendeling, na een evenwichtig ogend eindspel. Henk legde Bert v U. over de knie. Alle rangen en standen zijn weer bijgewerkt.


Simultaan / Frits en Herman nemen de leiding

[Simultaan / intern ronde 1.1 | 4/11 september]
De simultaanavond verliep redelijk soepel voor de clubkampioen. Herman wist als enige een overwinning af te dwingen. De twee remises en acht overwinningen zorgden voor een nette score.
Op 11 september de echte start van het seizoen: ronde 1.1 van de interne competitie. Bert v.U zag het paard van Herman flink huishouden op zijn 2e rij, dat bleek voldoende voor de winst. Pascal en Bert N. hadden een interessante partij waarin vele combinaties verscholen zaten, maar die niet op het bord kwamen. Remise in een eindspel met drie stukken en wat pionnen bleek een logische uitkomst. Frits veroverde de dame van Jelmer, nadat hij een koningsaanval overleefde. De winst trok hij naar zich toe, en werd zo samen met Herman koploper. Pieter kwam goed weg met remise tegen Bert S. in een interessante stelling. Theo hield, ondanks een minuspion, remise tegen Frans.
De standen zijn bijgewerkt. Op het ledengedeelte van de website vind je aan het einde van deze week nog wat wedstrijdverslagen. Ook tref je daar wat OSBO-informatie aan.

Dinsdag 4 sept start nieuwe schaakseizoen

Dinsdag 4 september gaan we weer beginnen. Met een simultaan tegen de clubkampioen. Ook zal de programmering van volgend seizoen, evenals de reglementen, worden uitgedeeld. Er zullen flink wat slagen om de arm worden gehouden, omdat de OSBO-planning nog in volle gang is, en wij geen idee hebben wat de consequenties zullen zijn voor onze reguliere clubavonden.
De kast is inmiddels aangepast en de bestelling van een set nieuwe borden en stukken is geplaatst.

Werkzaamheden aan de website

Er is al flink geschaafd aan de website, maar er zullen uiteraard nog wat gedateerde zaken aan te treffen op deze website. Gedateerd betekent in dit geval: van vorig seizoen. De komende twee weken zal de nieuwe jas compleet zijn. Soms kan de website even niet benaderbaar zijn tijdens het uploaden. Echter nooit langer dan tien minuten!

Nieuwe leden van harte welkom

Wij hebben een mooi ledenbestand: een klein gezelschap trouwe schakers. Zo nu en dan mogen wij een nieuw lid begroeten. Ook als je niet kunt schaken ben je op onze vereniging van harte welkom. De beginselen van het spel zullen je vlot worden bijgebracht; je kunt vaak dezelfde avond nog je eerste schaakpartij spelen! Bovendien is het geen enkel probleem om bij enkele keren de komen kijken. Ook café schakers die -zonder ergens aan vast te zitten- af en toe even langs willen komen: voor een tientje per jaar kun je vriend van de Sleutelzet worden. Je kunt dan gebruik maken van ons schaakmateriaal en ontvangt ons jaaroverzicht!

Jaarkalender - Onder voorbehoud

Het nieuwe schaakseizoen gaat er ongeveer uitzien als in de onderstaande jaarkalender is weergegeven. Doordat de OSBO dit jaar rigoreus anders zal uitpakken, zal er regelmatig aan geschaafd worden. Controleer dus altijd de actuele agenda op de website.

Agenda geschiedenis

Dit stond er op de agenda:
4 september simultaan
11 september intern ronde 1.1
18 september
intern ronde 1.2
25 september
intern ronde 1.3
2 oktober
intern ronde 1.4
9 oktober beker ronde 1, 2, 3
16 oktober intern ronde 1.5 (Herfstvakantie)
23 oktober intern ronde 1.6
30 oktober intern ronde 1.7
6 november intern ronde 1.8
13 november beker ronde 4, 5, 6
20 november intern ronde 1.9
27 november intern ronde 1.10 / SZ1 vs. Veenendaal 1 (thuis)
30 november (vrijdag) SZ2 vs Koningswaal 3 (uit)
4 december Fischer Random
11 december intern ronde 1.11
18 december intern ronde 1.12 (OSBO-ijkpunt)
25 december geen clubavond (kerst)
1 januari geen clubavond (nieuwjaarsdag)
4 januari deadline clubblad
8 januari intern ronde 1.13 / Nieuwjaarsnummer clubblad
8 januari OSBO: SZ2 - Toren 4
10 januari OSBO: SZ1 - Koningswaal 2 (uitwedstrijd)
15 januari intern ronde 1.14
22 januari intern ronde 1.15 ---EINDE PERIODE 1---!!!