Bijgewerkt op: 9juni 2019 | Onze website: http://desleutelzet.veld65.nl

Inhoudsopgave
 1. Snel, sneller, snelst
 2. Bert S. koerst af op periodewinst
 3. Beker beslist, Frits zorgt voor stunt!
 4. Eerste team sluit af met overwinning, nog twee speelrondes te gaan
 5. Verrassingen vooral buiten het schaakbord
 6. Bert S. niet langszij
 7. Slotfase competitie in zicht
 8. De Oude Dame mat gezet
 9. Herman weer terug!
 10. Henk gouden troef
 11. Bert N. nog steeds koploper
 12. Bert S. kan toch aanhaken
 13. OSBO-malaise
 14. Polonaise stemming blijft uit
 15. Jurgen debuteert
 16. Henk komt tot hoogtepunt
 17. OSBO, fiasco
 18. Pascal, alias Mazzelpik
 19. Sneeuw medeplichtig aan lage opkomst
 20. Periode bijna ten einde
 21. Eerste OSBO-overwinning
 22. Eerste team speelt gelijk in Beuningen
 23. Zwart randje
 24. Theo mist winst
 25. Pascal pakt 3e plek
 26. Pakjesavond
 27. Pakje slaag
 28. Kwaliteit
 29. Frits verrast
 30. Ronde 8
 31. Urge
 32. Loodje leggen
 33. Ronde 1.5 interne
 34. Start van de bekercompetitie
 35. Slagroom op de taart
 36. Fide
 37. Rokade-angst
 38. Herman na puike partij op kop
 39. Simultaan / Frits en Herman nemen de leiding
 40. Dinsdag 4 sept start nieuwe schaakseizoen
 41. Werkzaamheden aan de website
 42. Nieuwe leden van harte welkom
 43. Jaarkalender - Onder voorbehoud
 44. Agenda geschiedenis


Agenda:

19 maart intern ronde 2.6
26 maart intern ronde 2.7
1 april (ma) OSBO Koningswaal - SZ 2
2 april intern ronde 2.8 / OSBO SZ 1 - Veenendaal
9 april intern ronde 2.9
16 april beker ronde 10, 11, 12
23 april intern ronde 2.10
30 april intern ronde 2.11
7 mei intern ronde 2.12
14 mei intern ronde 2.13 / OSBO SZ 1 - Mook
16 mei (do) OSBO Veenendaal 3 - SZ 2
21 mei Beker finales
28 mei intern ronde 2.14
4 juni snelschaken
11 juni finale partij interne
18 juni schaakvarianten
25 juni jaarvergadering

Mededelingen
Hyperlinks:
http://www.chessbomb.com >> volg toernooien live
https://2700chess.com/ >> live ratings topspelers
http://theweekinchess.com/ >> schaaknieuws
http://www.enpassant.dk/chess/homeeng.htm >> Deense schaakvereniging met goede downloads
https://timkr.home.xs4all.nl/chess/chess.html >> Tim Krabbé schaakcuriosa
https://chesstempo.com/game-database.html >> gratis online database met miljoenen partijen

 
...

Snel, sneller, snelst

[Snelschaken - 4 juni]
Deze avond werd het tempo opgeschroefd: geen honderd of twintig minuten; maar in vijf minuutjes en vijf seconden additionele tijd moesten de schaakpartijen worden beslist. Eén partij kende remise, de rest kende een winnaar en verliezer. Volgende week wordt de finale gespeeld. Bovendien spelen Pascal en Bert N. tegen elkaar en Frits en Henk. Dit om de derde t/m 6e plek te verdelen! Kijk hiervoor naar de Normal Ranking, want dit geeft de ranglijst weer van zowel periode 1 als 2! Eén ronde komt te vervallen, 18 juni worden er schaakvarianten gespeeld.


Bert S. koerst af op periodewinst

[intern ronde 2.14 - 28 mei]
Bert S. neemt een voorsprong van drie punten op Bert N. en stelt daarmee de tweede periode veilig. Zelfs bij een verliespartij blijft Bert S. de winnaar op basis van scoringspercentage. De finale dus (één partij) wordt gespeeld op 18 juni. De overige leden kunnen informeel een partij spelen, of een schaakvariant kiezen. Komende dinsdag: snelschaak!
Denk alvast na over een bijdrage voor het jaaroverzicht, want voordat je het weet is het seizoen voorbij!

Beker beslist, Frits zorgt voor stunt!

[beker ronde 13, 14, 15 & finales - 21 mei]
De best of the rest: Theo, de topscoorder van de avond: Jelmer. Winnaar beker: Pieter. Verrassende derde: Frits! Kortom zeker een avond met een verhaal. Bert S. was compleet uit vorm vanavond. Een eenvoudige combinatie op f7 deed hem de das om, waarna hij notabene tegen Frits onderuit ging. Frits had een glimlach van De Geitenkamp tot Malburgen op zijn gezicht, toen hij mat gaf. Een mooi moment voor de aanwezigen. Pieter ontdeed zich inmiddels van Bert N. die tot het eindspel kans maakte op de titel. Echter, na een goede afwikkeling stond Pieter flink beter.
Jelmer had zijn slagersschort aangetrokken, en verwerkte een drietal binnen korte tijd. Theo mag zich nog steeds best of the rest noemen. Frits is de nummer drie geworden, en heeft daar in de laatste ronde flink wat bonuspunten voor gekregen (zie scores). Volgende week gaan we verder met de ontknoping van de interne competitie. Op het ledengedelte vind je twee partijen uit de bekerfinales.

Eerste team sluit af met overwinning, nog twee speelrondes te gaan

[OSBO team 1 versus Mook - Intern ronde 2.13]
Henk werd weer opgetrommeld voor het eerste team: hij hield knap remise! Herman speelde ook remise, evenals Pieter. Matchwinaar was Bert N. die in een rommelpartij won. Kortom: geluk aan onze zijde! Intern won Theo van Frits en verloor Bert vU van Jelmer. Donderdag het tweede team, uitslag volgt. Volgende week: bekerfinales. Daarna spelen we nog ronde 2.14 gevolgd door snelschaken en ronde 2.15. De standen zijn bijgewerkt, daar was een fout in geslopen; inmiddels kloppen de rondes weer.

Verrassingen vooral buiten het schaakbord

[intern ronde 2.12 - 7 mei]
De partijen van deze ronden verliepen zonder verrassingen. De favourieten wonnen hun partij relatief eenvoudig. Op het scherm in het café tekende zich daarentegen wèl een verrassende confrontatie af. Liverpool slaagde er in om op 3-0 te komen! Dat een andere Engelse ploeg de dag erna ook drie keer zou scoren wist niemand, behalve Bert S.
De standen zijn bijgewerkt. Volgende week hebben wij gasten op bezoek uit Mook. Vorige keer verloren we daar, dus wij zijn er natuurlijk op gebrand om dit recht te zetten. Donderdag reist het tweede team af naar Veenendaal. Succes alvast!
Bijgewerkt: bye lijst, drie partijen toegevoegd op het ledengedeelte van de site, waaronder het fragment tussen Theo en Henk.

Bert S. niet langszij

[intern ronde 2.11 - 30 april]
Met een korte remise wisten Bert N. en Bert S. weinig duidelijkheid te scheppen in de rangschikking. Daarmee houdt Bert S. een puntje voorsprong en heeft daarmee de tweede periode in eigen hand. Frits had een bizarre opening op het bord, die nog nooit gespeeld is. Foeilelijk, maar kennelijk werkte het tegen Jurgen. Pieter won van Bert v U en Henk van Theo. Standen zijn bijgewerkt!

Slotfase competitie in zicht

[intern ronde 2.10 - 23 april]
Nog vijf speelrondes en dan wordt duidelijk hoe de finale-partij eruit gaat zien. Frits kon deze avond het landschap voor Bert S. overzichtelijk maken door van Bert N. te winnen, maar dat zat er niet in. Henk wist van Bert vU te winnen, Theo van Jelmer en Pascal hield een half punt over aan het treffen met Herman. Pieter was eigenlijk op de camping, Bert S. kreeg een bye.De Oude Dame mat gezet

[beker ronde 10, 11, 12 - 16 april]
Een niet heel opzienbarend bekeravondje met later op de achtergrond het veel spannender voetbal tussen de geslepen Oude Dame en de jonge godenzonen van Ajax. Hoewel sommige schakers nogal allergisch zijn voor Ajax, blijven zij in ieder geval Europa verbazen en werd nu de Oude Dame Juventus met fris spel van de mat geveegd.

Van de bekertop 5 waren er helaas maar 2 spelers aanwezig en van de aanwezigen was niet iedereen er met zijn hoofd goed bij. Frits stuntte met winst op Bert S. , maar haalde toch geen 3 uit 3 door toedoen van de Oude Heer Kloppenburg. Theo stond eerst overigens zwaar verloren.

Herman weer terug!

[intern ronde 2.9 - 9 april]
Gelukkig is Herman weer zover gerevalideerd dat hij 9 april weer present was op de club. Heel goed en we hopen natuurlijk dat het herstel verder voortzet!
Dat hij het schaken allerminst verleerd is mocht ik aan den lijve ondervinden. In een Sveshnikov stond mijn Dame wat verdwaald en wits troepen werden gemobiliseerd om zwart weg te combineren. Zwart kon het allemaal net houden en toen wit later nog een foutje maakte was het gevaar definitief geweken met remise als uitkomst.
Voor Frits is winnen het nieuwe normaal geworden, zowel in de OSBO als intern. Werd vorige week Theo nog verschalkt, ditmaal moest Jelmer eraan geloven. Henk kon niet verrassen tegen Bert S. en ook de andere partijen liepen volgens verwachting.
Bedankt voor de verslaglegging, Bert N!

 

Henk gouden troef

[intern ronde 2.8 / OSBO SZ1 vs Tornado/Koningswaal]
Hoewel Henk op maandag zijn partij verloor in de OSBO, was hij bereid om wederom te spelen op dinsdag!! Maar dan het eerste team. Een remise zou erg mooi zijn, en verdikkeme hij flikt het!
Eerst naar maandag, waar het tweede team zijn uitwedstrijd in Veenendaal won: 2,5 - 1,5! Henk verloor, Bert S speelde remise, Frits en Theo wonnen. Voor het eerste team bleek dit inspirerend te werken: ditmaal was Henk onze troef: wederom speelde hij en wist remise te houden! Pascal had al eerder een punt gescoord, dus dat bracht onze voorsprong op 1.5 - 0,5 met nog twee partijen te gaan. Bert N. stond toen nog heel redelijk en Pieter was bezig om de partij naar zich toe te trekken. Toen dit laatste lukte, was onze winst een feit. Het uiteindelijke verlies van Bert N. was daardoor goed te dragen. Volgende week ronde 2.9, de week daarop de bekercompetitie!

Bert N. nog steeds koploper

[intern ronde 2.7 - 26 maart]
Geen schokkende zaken in de Tapperij. Iedereen doet wat ie moet doen. Volgende week OSBO en dan gaan we we proberen een negatieve spiraal om te buigen! Te beginnen a.s. maandag. Succes jongens!Bert S. kan toch aanhaken

[Intern ronde 2.5 en 2.6 - 12 & 19 maart]
Een nette opkomst en interessante partijen. Frits speelde tegen Henk en had de dame van Henk te pakken (die van het schaakbord hè) in ruil voor een toren en een stuk. Maar Henk wikkelde toch af naar een gewonnen positie. Bert S. won van Jelmer en Pascal sloeg toe tegen Bert v U. Bart Langeveld zette Theo onder druk op de koningsvleugel, kwam, zag en overwon.
Nadat Bert N. op 12 maart had gewonnen, had hij al een aardig gat geslagen met Bert S. Maar dat werd 19 maart wat kleiner na een verliespartij tegen Pieter. Het blijf lange tijd goed houdbaar met een pluspion, maar na een dubieuze paard-manouvre werd het toch nog een partij met een winnaar. De standen zijn bijgewerkt, evenals de website en de agenda!

OSBO-malaise

Na een uitnederlaag van het eerste team -waar Pascal knap remise speelde en Bert S. een sterke partij speelde en won- verloren Pieter en Bert N. hun partij. Een OSBO-crisis die wij nog niet eerder hebben meegemaakt: nog géén OSBO-treffen konden wij winnend afsluiten. Hopelijk krijgen wij van de lente nieuwe energie om die nul weg te poetsen. Ook het tweede team kon 12 maart niets klaarmaken (Bart remise, dan dan wel).

Polonaise stemming blijft uit

[intern ronde 2.4 - 26 februari]
In de partij tussen Henk en Jelmer liep het met een sisser af, Jelmeer had Henk volledig in de zak. Maar toch wist Henk zijn ogenschijnlijk bezegelde lot te ontlopen. Jurgen vloog uit de bocht tegen Frits en Bart had een eindspel nodig om Bert v.U op de knieën te krijgen. Bert S. en Pascal waren verwikkeld in een interessante Siciliaan, waarbij het lange tijd gelijk opging. In de tijdnoodfase werd het voor Pascal teveel en moest hij capituleren.
Theo had Pieter flink in de tang, maar op het bord bleek de winnende voorzetting flink verscholen in diepe varianten. Theo had kunnen stunten, en dan hadden we een andere kop boven het verslag gehad.
Let op: voldende week dinsdag geen toegang tot de Tapperij, wel speelt het eerste team een uitwedstrijd in Veenendaal!

Jurgen debuteert

[intern ronde 2.3 - 19 februari]
Jurgen was weer van de partij en versloeg Bert van Ulden overtuigend. Jelmer en Theo speelden Mens erger je niet (erger je wel?); Theo gaf zich vlot over.
Frits is de laatste tijd lekker in vorm en won het van Frans; Frans dacht nog een gemene truc in petto te hebben, maar die werkte juist tegen hem toen Frits het allemaal rustig bekeek en de juiste zetten deed.
Pascal en Bert maakten er een vrolijk stukkenspektakel van. Nadeel voor wit was zijn slechte ontwikkeling aan de koningszijde. Net toen dat voordeel voor zwart leek weg te ebben kreeg hij zo maar een paard cadeau en was de rest niet moeilijk meer.

Henk komt tot hoogtepunt

[Beker ronde 7, 8, 9 - 12 februari]
Achter het schaakbord uiteraard. In een partij tegen Bert S. stond hij even benauwd, maar toen de stof was opgetrokken had hij een vrijpion die de weg vrij maakte voor een dodelijke zettenreeks. Bert S. liet daarna in zijn partij tegen Pieter een zeer complexe stelling stranden; die uitslag had anders kunnen zijn. Alle andere uitslagen zijn op de website te vinden. Komende week ook wat nieuwe  partijen op het ledengedeelte. Wachtwoord kwijt? Mail even de wedstrijdleider.

OSBO, fiasco

[OSBO 1e en 2e team, intern ronde 2.2 - 5 en 7 februari]
Op 5 februari hadden er meer punten verdiend kunnen worden, maar uiteindelijk werd het een 1-3 nederlaag die we moesten incasseren. Theo was de enige die won, van Bert vU. In Mook had het eerste team evenmin succes. Bert N. gaf een stuk weg, Pascal werd opgerold. Bert S. haalde de nul van het bord met remise. Pieter verloor na een miscalculatie... Snel vergeten, volgende keer nieuwe kansen.

Pascal, alias Mazzelpik

[intern ronde 2.1 - 29 januari]
In de diagram hiernaast is Henk aan zet, met wit. Hij speelde het ongelukkige Kf3??. Daarna staat wit nog steeds gewonnen, alleen wordt het wat harder werken. Zou wit zijn pion van f2 naar f4 gespeeld hebben, gevolgd door de pionzet e3-e4, dan zou Henk met een glimlach op zijn gezicht de Tapperij verlaten. Nu was het Pascal die uiteindelijk het paard verschalkte en in een paar zetten tijd de nodige pionnen consumeerde. Wellicht volgt de gehele partij nog op het ledengedeelte!
Verder wist Bert N. van Theo te winnen (Theo stond zelfs even een moment beter), Pieter profiteerde van een wat verkeerde openingsbehandeling van Bert S, maar ging daarna zelf flink de mist in, tenslotte remise. Frans won van van Bert v U en Jelmer van Frits.
De standen zijn bijgewerkt, een paar koplopers na deze eerste ronde van de tweede periode; geniet ervan.

Sneeuw medeplichtig aan lage opkomst

[intern ronde 1.15 - 22 januari]
Terwijl bij de hoogte tachtig de laatste sleetjes hun sporen in de witte sneeuw achterlieten, moesten de schakers ploeteren om op de berg te komen schaken. Als ze de tocht al ondernamen, want vele lederen hielden de schaakavond voor gezien. De laatste ronde was bovendien al min of meer beslist, waardoor het interessanter was om thuis -bij de haard- voorbereidingen te treffen voor de tweede periode. De standen zijn bijgewerkt. Let op: op 5 maart is de Tapperij slechts toegankelijk voor Carnavalsvierders. Dat betekent dat we voor het 2e team een oplossing moeten bedenken voor de OSBO.

Periode bijna ten einde

[intern ronde 1.14 - 15 januari]
De eerste periode kent na vanavond nog een laatste speelronde, daarna komt bij iedereen de teller weer op nul. Er waren deze avond geen verrassingen; de favourieten wonnen hun partijen. Toch betekende dat niet dat er geen hobbeld in de weg waren. Zo had Bert S. een nogal precaire positie op het bord. De standen zijn -hoewel het even duurde- bijgewerkt. Volg ondertussen het Tata-Steel schaaktournooi via bijvoorbeeld http://www.chessbomb.com .

Eerste OSBO-overwinning

[intern ronde 1.13 / OSBO team 2 thuis - 8 januari]
Het was even een stroefe start, maar het tweede team veegde even de spreekwoordelijke vloer aan met De Toren 4. Het begon met de winst van Jelmer, gevolgd door die van Bart. Frits voegde zich daarna bij de winnaars terwijl Henk in een pittige partij remise speelde. Een klinkend resultaat en een goed begin van 2019.
De interne competitie werd ook nog gespeeld: Bert N. won met een pluspion, Herman won van Bert v U en Pascal liet een vork toe, waardoor Pieter er met de punten vandoor ging.

Eerste team speelt gelijk in Beuningen

[OSBO Koningswaal 2 - 10 januari]
In een bedrijfspand wisten wij ons staande te houden tegen Beuningen. Hoewel wij met een achterstand begonnen, Pascal verloor een kwaliteit en de partij, wist Bert N. een lastig eindspel (een pion achter in een toreneindspel) remise te houden. Bert S. bewerktstelligde ook remise. Pieter was nog bezig met het omzetten van zijn pluspion in winst. Dit werden gedurende het eindspel twee pionnen tot zelfs vier pionnen voorsprong. 2-2 was de terechte uitslag.

Zwart randje

Deze schaakjaar kreeg op de valreep nog zwart randje. Ab Rouwen is overleden en dat betekent dat wij een dierbaar erelid verliezen.
"Niet in de takken, maar in de wortels zit de kracht van de boom" stond er op de rouwkaart. Een aansprekende spreuk, waarbij we Ab ook als schaker in herkennen. De schaakvereniging wenst de familie sterkte toe met het verlies.


Theo mist winst

Op deze clubavond mooie partijen. Theo had een prachtpartij, waarin hij de verkeerde afslag nam, waardoor Henk de volle mep kreeg. Een diagram volgt in het clubblad. Bert N. en Bert S. speelden remise in een interessante Scandinaviër. Pascal won fraai van Bart, daar bleek ook in de analyse voor Bart geen ontkomen aan. Jelmer was vlot klaar met Bert v. U en Pieter had Frits bij zijn kladden. De standen zijn bijgewerkt, fijne feestdagen en een goede jaarwisseling!

Pascal pakt 3e plek

[intern ronde 1.11 - 11 december]
Bert N. was verkouden en Pascal profiteerde daarvan door de 3e plek op te eisen. Bert S behoudt - na zijn vlotte winst op Henk- de koppositie, op de hielen gezeten door Pieter met slechts een puntje achterstand. Frits hield deze avond knap remise tegen Theo. Bart kon tegen Herman geen voortgang boeken, zijn pion achterstand werd niet gecompenseerd.
De agenda is bijgewerkt. Het clubblad wordt weer een nieuwjaarsnummer, de deadline staat in de agenda!

Pakjesavond

Terwijl Pieter thuis alvast vervroegd pakjesavond vierde deden 10 getrouwen dat in de Tapperij.

De carnavaleske opstellingen van Fisher Random zorgden er dikwijls al na enkele zetten voor dat men het spoor volledig bijster was en ongewild gul cadeautjes weggaf. Deze werden gretig uitgepakt, zonder het bijbehorende rijm te lezen (“ach het is maar een paard, zoveel is die ook niet waard”). Sommigen voelden zich dan ook behoorlijk gepakt.
Henk en Bart behaalden de volle winst met 3 uit 3, maar unaniem werd Bart tot winnaar van de avond uitgeroepen. Zo schoof hij heel beheerst een gewonnen eindspel uit tegen Pascal en bracht hij een partij later Bert S. tot wanhoop. Henk had ondertussen van wat mindere hulpklazen gewonnen. Op weerstandspunten werd Bart dus eerste. Bert N. pakte het brons met 2½. Hij speelde natuurlijk weer gelijk tegen Bert S., zij het dit keer niet bepaald een tamme salonremise.

Pakje slaag

[intern ronde 1.10 / Osbo team 1 - Veenendaal 2 - 27 nov]
Pakje, omdat we maar met vier man spelen. Hoewel het ook anders had kunnen uitpakken, kwamen we over de gehele linie tekort: geen enkele positie waarbij er echt winstkansen waren. Pieter en Bert N. speelden remise, terwijl Pascal en Herman in het stof beten. We laten uiteraard de eer over aan het tweede team, aanstaande vrijdag! Succes.
De interne is ook weer gespeeld; drie partijen. En das een aardige opkomst op een OSBO-avond. De standen zijn bijgewerkt. A.s. dinsdag is het Fischer Random!

Kwaliteit

[Intern ronde 1.9 - 20 nov]
Hoewel deze avond alles verliep volgens verwachting (speelsterkte en resultaat in ogenschouw nemend) was er voor de oplettende toeschouwer méér dan de uitslagen doen vermoeden. Bert N. stond namelijk een kwaliteit achter en zijn vrijpion had eigenlijk geen perspectief. Toch heeft Bert zich uit deze positie weten te ontworstelen en zelfs drie punten mee naar huis mogen nemen. Frans -zijn tegenstander- verdiende meer, maar kreeg minder. Jelmer gaf op in een hopeloze stelling tegen Pascal. Bart won van Frits, Pieter van Henk en Theo van Bert vU. Laatstgenoemden waren overigens wel als eerste klaar! We gaan ons opmaken voor een eerste OSBO treffen a.s. dinsdag!

Frits verrast

[Beker ronde 4, 5, 6 - 13 nov]
Wel met een dubbele R in de kop natuurlijk. Met een score van 2 uit 3 (net als de vorige bekeravond) is dat voldoende voor een plek in de top 4! Daar heeft ook Bart zich gevestigd, op de derde plek. Na een verliespartij met de witte stukken, stoomde Bart verder met twee winstpartijen. Bert v. U mocht dan geen punten behaald hebben: hij speelde een hele goede eerste partij, waar een geforceerde winst in verborgen zat. Theo kwam met -met enig fortuin- in een betere positie. Een fraai mat met paard en dame beëindigde de partij. Henk speelde ook 2 uit 3, wat erg netjes is. Pascal trof de top twee, dus dat was even incasseren.
Bert S. speelde solide met 2,5 uit 3 en staat op de tweede plek. Met 3 uit 3 is Pieter de te kloppen kopman (klopman).
Hier de aangepaste jaarkalender. Of downloaden kan ook: klik. De standen zijn bijgewerkt, evenals de agenda.


Ronde 8

[Intern ronde 1.8 - 6 nov]
De standen zijn bijgewerkt. Pascal -die de score bijhield- ging zo op in zijn partij, dat hij niets zinnigs over de andere partij kon meedelen. Daarmee zet hij een nieuwe standaard wat betreft concentratie. A.s. vrijdag begint de match om het wereldkampioenschap tussen Carlsen en Caruana. Deze match is via verschillende kanalen te volgen. Chessbomb is uitstekend en is altijd online. Ook via chess24 en zelfs via Lichess is de match te volgen. Het ratingverschil tussen Carlsen en Caruana is slechts drie punten, wat bij één winstpartij van Caruana ervoor kan zorgen dat hij de nieuwe nr. 1 van de wereld wordt! Kortom een match waar veel op het spel staat, en waarbij twee verschillende speelstijlen elkaar ontmoeten.
Pascal bedankt voor het bijhouden van de score!

Urge

[intern ronde 1.7 - 30 oktober]
Het was geen volle bak, de eerste herfstavond heeft kennelijk ontmoedigend gewerkt. Achter de borden verliepen er wat partijen ook stormachtig: Een kwaliteitsoffer van Bert S. in een superieure stelling tegen Frits. Jelmer was als eerste klaar met bladruimen: Bert v.U werd weggeblazen. Theo kon stukverlies niet compenseren en had last van "urge", zoals de Engelsen zeggen. Een aandrang om aan te vallen, maakte hij duidelijk; niet refererend aan enig toiletbezoek. Een ontlastende verklaring die wij begripvol aanhoorden.
Ondertussen hielden Henk en Bart het materiaal goed in evenwicht. Een interessant eindspel waarbij de torens verdwenen waren en ieder nog twee lichte stukken had, een  dame en een handje vol pionnen.
Partij tussen Bart en Henk op het ledengedeelte, OSBO verwerkt in de jaarkalender.

Loodje leggen

[intern ronde 1.6 - 23 oktober]
Bert van U. moest al snel het loodje leggen tegen Pieter en ook Pascal was nogal snel klaar met Jelmer. Interessanter was de partij tussen Bert S. tegen Bart, maar Bart moest het toch afleggen. Meer materiaal en meer initiatief voor wit. Bij Henk en Frans werd het evenwicht nooit echt doorbroken en remise was dan ook een terecht resultaat. Bij Theo en Bert won spelplezier het wellicht van de kwaliteit en hadden beiden een genoeglijke avond. Ondanks een achterstand van zwart bleef het nog lang oppassen voor wit.

Ronde 1.5 interne

[Intern ronde 1.5 - 16 oktober]
De standen zijn bijgwerkt! Nieuwe borden en stukken zijn binnen, de OSBO kan dus beginnen!

Start van de bekercompetitie

[beker ronde 1, 2, 3 | 9 oktober]
Niet iedereen was van de partij vanavond. Sterker nog: één van de favourieten voor de finale ontbrak: Herman. Hoewel de uitslagen dit niet doen vermoeden, waren er verrassende wendingen waarneembaar op de diverse borden. Theo -die al eerder van Bart verloor- was aan het winnen, toen hij een toren doneerde. Bert N. stond gewonnen, maar liep toch bijna averij op. Ook Bert v.U zag een gewonnen stelling omgebracht worden, ditmaal door de klok. En die is onverbiddelijk bij rapidpartijen.
Wijsheidje van Bart: ik drink maar bier tijdens mijn partij tegen Bert N, ook met 7up verlies ik, dan kan ik maar beter plezier hebben. En zo is het maar net. En waarempel: Bart sleept er -na een miskleun van Bert N- remise uit. Toch nog een verrassing op de valreep!
Rangen en standen zijn bijgewerkt. Volgende week weer de interne competitie, ondanks de herfstvakantie! Zie ledengedeelte van de website voor mededelingen.

Slagroom op de taart

[intern ronde 1.4 | 2 oktober]
Henk had wat te vieren, en dat ging met een klassiek stuk appelgebak, zoals we dat inmiddels van Henk (Coby) gewend zijn. Henk verliet als laatste schaker het pand, zijn overwinning was als slagroom op de taart. Van Theo en Bart is op het moment van schrijven even geen uitslag bekend, maar die zal zo spoedig mogelijk verwerkt worden. Herman stond erg goed, maar kwam na een onnauwkeurigheid op remise uit. Bert N. had Frits over de knie gelegd, nadat Jurgen hetzelfde gedaan had met Bert v.U. Pascal kwam goed uit de opening, had ruimte-overwicht en offerde zijn paard voor drie pionnen. Pieter moest optimaal verdedigen om vervolgens in een counter beslissend toe te slaan.
Volgende week hebben wij de eerste bekerrondes. Komt dus allen voor een afwisselende schaakavond.
De administratie is bijgewerkt, de partij tussen Theo en Bart zal volgende week worden aangepast.

Fide

De Schaakolympiade (landenwedstrijden) kent vandaag zijn ontknoping: USA, Polen of toch Azerbeidzjan?
Aansluitend De Grote Sep-Blatter imitatie-wedstrijd is aansluitend: wie wordt de volgende corrupte FIDE president? Tenzij Nigel Short wint, die een einde aan de corruptie wil maken. Maar net als Garry Kasparov gaat hem dat hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Die kleine landjes waar je zelfs geen fatsoenlijk houten schaakspel kunt kopen mogen ook meestemmen, vandaar de gelijkenis met de FIFA. Het wordt echt tijd dat de topschakers gezamenlijk een eigen bond oprichten. Ook prettig als de KNSB zich duidelijk tegen corruptie uitspreekt. Maar in dat opzicht is ook hier weer de gelijkenis met de KNVB erg groot...
De kans is groot dat de Griek Makropoulos de nieuwe president wordt. Een hele verbetering ten opzichte van Kirsan Ilyumzhinov, die weer terug gaat naar zijn eigen planeet. Maar het blijft een schimmig machtsspel, waarbij de macht van kleine landen -die corruptie als de normaalste zaak van de wereld beschouwen- ook mee mogen beslissen over de toekomst van de schaaksport op het hoogste niveau.
Volg de schaakpartijen of speel ze na op http://www.chessbomb.com .

Rokade-angst

[intern ronde 1.3 | 25 september 2018]
Na vorige week -toen Theo op stevige wijze terecht werd gewezen op het incorrect uitvoeren van een rokade- zat de schrik er goed in bij het rokeren. Eerst de koning twee vakken links of rechts en vervolgens de toren er overheen naast de koning plaatsen. Maar ook op het allerhoogste niveau wordt er wel eens gesjoemeld met de rokade.
Er werd deze avond sowieso laat gerokeerd: Theo pas nadat hij flink onder vuur lag, Pieter pas de drie na laatste zet. Bert v.U rokeerde vroeg, maar werd mat gezet op g2. Frits had een stelling op het bord waaruit je helemaal niet kon opmaken of er wel gerokeerd was. Wie wonnen er vanavond? Bert S won van Theo met een toren en een handvol pionnen verschil, Bert N. had Bert vU  op de korrel en Pieter offerde zijn dame tegen Jelmer, die heel even hoopte dat dit een blunder was. Pascal -die nog een rondje gaf- moest tegen Frits nog wel hard werken om het materiële voordeel in punten om te zetten. Op het ledengedeelte van de site in de loop van de week meer informatie over het nieuwe schaakmateriaal. De standen zijn bijgewerkt.

Herman na puike partij op kop

[intern ronde 1.2 | 18 september]
Herman behaalde vanavond het maximum van 8 punten na twee avondjes schaak. Frans was werd door Herman vakkundig gewurgd, in overdrachtelijke zin welteverstaan. Een centrumpion van Herman op de 6e rij en de twee pony's van Frans stonden respectievelijk op h6 en a6. Een benarde positie waarin een paardvoor ook niet te voorkomen was. Pieter had Bart op de korrel. Hoewel het er voor Bart behoorlijk lang speelbaar uitzag, bleek een paardoffer op g2 een genadeklap.
Theo moest eerst wat gemopper van Jelmer doorstaan voordat hij de volledige punten mee naar huis kon nemen. Bert S. en Pascal besloten tot een puntendeling, na een evenwichtig ogend eindspel. Henk legde Bert v U. over de knie. Alle rangen en standen zijn weer bijgewerkt.


Simultaan / Frits en Herman nemen de leiding

[Simultaan / intern ronde 1.1 | 4/11 september]
De simultaanavond verliep redelijk soepel voor de clubkampioen. Herman wist als enige een overwinning af te dwingen. De twee remises en acht overwinningen zorgden voor een nette score.
Op 11 september de echte start van het seizoen: ronde 1.1 van de interne competitie. Bert v.U zag het paard van Herman flink huishouden op zijn 2e rij, dat bleek voldoende voor de winst. Pascal en Bert N. hadden een interessante partij waarin vele combinaties verscholen zaten, maar die niet op het bord kwamen. Remise in een eindspel met drie stukken en wat pionnen bleek een logische uitkomst. Frits veroverde de dame van Jelmer, nadat hij een koningsaanval overleefde. De winst trok hij naar zich toe, en werd zo samen met Herman koploper. Pieter kwam goed weg met remise tegen Bert S. in een interessante stelling. Theo hield, ondanks een minuspion, remise tegen Frans.
De standen zijn bijgewerkt. Op het ledengedeelte van de website vind je aan het einde van deze week nog wat wedstrijdverslagen. Ook tref je daar wat OSBO-informatie aan.

Dinsdag 4 sept start nieuwe schaakseizoen

Dinsdag 4 september gaan we weer beginnen. Met een simultaan tegen de clubkampioen. Ook zal de programmering van volgend seizoen, evenals de reglementen, worden uitgedeeld. Er zullen flink wat slagen om de arm worden gehouden, omdat de OSBO-planning nog in volle gang is, en wij geen idee hebben wat de consequenties zullen zijn voor onze reguliere clubavonden.
De kast is inmiddels aangepast en de bestelling van een set nieuwe borden en stukken is geplaatst.

Werkzaamheden aan de website

Er is al flink geschaafd aan de website, maar er zullen uiteraard nog wat gedateerde zaken aan te treffen op deze website. Gedateerd betekent in dit geval: van vorig seizoen. De komende twee weken zal de nieuwe jas compleet zijn. Soms kan de website even niet benaderbaar zijn tijdens het uploaden. Echter nooit langer dan tien minuten!

Nieuwe leden van harte welkom

Wij hebben een mooi ledenbestand: een klein gezelschap trouwe schakers. Zo nu en dan mogen wij een nieuw lid begroeten. Ook als je niet kunt schaken ben je op onze vereniging van harte welkom. De beginselen van het spel zullen je vlot worden bijgebracht; je kunt vaak dezelfde avond nog je eerste schaakpartij spelen! Bovendien is het geen enkel probleem om bij enkele keren de komen kijken. Ook café schakers die -zonder ergens aan vast te zitten- af en toe even langs willen komen: voor een tientje per jaar kun je vriend van de Sleutelzet worden. Je kunt dan gebruik maken van ons schaakmateriaal en ontvangt ons jaaroverzicht!

Jaarkalender - Onder voorbehoud

Het nieuwe schaakseizoen gaat er ongeveer uitzien als in de onderstaande jaarkalender is weergegeven. Doordat de OSBO dit jaar rigoreus anders zal uitpakken, zal er regelmatig aan geschaafd worden. Controleer dus altijd de actuele agenda op de website.

Agenda geschiedenis

Dit stond er op de agenda:
4 september simultaan
11 september intern ronde 1.1
18 september
intern ronde 1.2
25 september
intern ronde 1.3
2 oktober
intern ronde 1.4
9 oktober beker ronde 1, 2, 3
16 oktober intern ronde 1.5 (Herfstvakantie)
23 oktober intern ronde 1.6
30 oktober intern ronde 1.7
6 november intern ronde 1.8
13 november beker ronde 4, 5, 6
20 november intern ronde 1.9
27 november intern ronde 1.10 / SZ1 vs. Veenendaal 1 (thuis)
30 november (vrijdag) SZ2 vs Koningswaal 3 (uit)
4 december Fischer Random
11 december intern ronde 1.11
18 december intern ronde 1.12 (OSBO-ijkpunt)
25 december geen clubavond (kerst)
1 januari geen clubavond (nieuwjaarsdag)
4 januari deadline clubblad
8 januari intern ronde 1.13 / Nieuwjaarsnummer clubblad
8 januari OSBO: SZ2 - Toren 4
10 januari OSBO: SZ1 - Koningswaal 2 (uitwedstrijd)
15 januari intern ronde 1.14
22 januari intern ronde 1.15 ---EINDE PERIODE 1---!!!
29 januari intern ronde 2.1
5 februari SZ2 - Veenendaal 3 (thuis)
7 februari SZ 1 - Mook 2 (uit)
12 februari beker ronde 7, 8, 9
19 februari intern ronde 2.3
26 februari intern ronde 2.4
5 maart TAPPERIJ GESLOTEN CARNAVAL (SZ2 - Veenendaal 3 moet worden verzet!)
7 maart SZ1 - Veenendaal uit
12 maart SZ 2 - Veenendaal 3 (snelschaken wordt opnieuw ingepland!)